Mülâzım olmak ne demek?
Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Oberleutnant ise teğmendir.
Münfesih olmak ne demek?
Münfesih kelimesinin sözlük anlamı; Güncelliğini yitirmiş, artık var olmayan, dağınık ve bozuk demektir. Münfesih kelimesi sıfat olarak da bilinmektedir. Münfesih kelimesi; Eskimiş, dağılmış ve bozulmuş anlamında da ifade edilebilir.
Münkir olmak ne demek?
İyilik anlamına gelen maruf kelimesinin zıttı olan münker kelimesi sözlükte “bilinmeyen, bilinemeyen, kabul edilemez, çirkin, kötü, tuhaf şey” olarak tanımlanmaktadır. Dini bir kavram olarak ise Allah’ın onaylamadığı, İslam’ın çirkin, kötü, suç, günah ve haram olarak ilan ettiği davranışları ifade eder.
Münhezim olmak ne demek?
(ﻣﻨﻬﺰﻢ) sıf. (ar. inhizām munhezim “yenilmiş olmak” kelimesinden) Yenilmiş, yenilmiş, fethedilmiş: On iki bin kâfir Münhezim oldu / Kimisi Kürt oldu, kimisi Münadim (Süleyman Çelebi).
Müşekkel olmak ne demek?
1. Bir şekle sokulmuş, biçim ve suret verilmiş. 2. Şekli ve yapısı gösterişli, iri, görkemli. [Alaycı bir anlamda da kullanılır]: Magrûr u müşekkel u bahâdır (Abdülhak Hâmit).
Münib olmak ne demek?
(ﻣﻨﻴﺐ) sıfat ve i. (Ar. inābe munīb, “tövbe edip Allah’a yönelmek” kökünden) (Tövbe edip Allah yoluna yönelen, tövbekâr olan kimse): Be habîb, be hasîb, be nasîb / Be münîb, be nurse, be hatîb ( Süleyman Çelebi).
Müfteri olmak ne demek?
Kelimenin tam anlamıyla iftira, “yalan uydurmak” veya “sözcükler uydurmak” anlamına gelen f.r.y kökünden gelen ifterâ fiilinin mastarıdır. İftira atan kişiye “müftari” denir.
Münebbih olmak ne demek?
[1] (‘) Teşvik.
Mülhem olmak nedir?
TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.
Mükerrem olmak nedir?
Biz onlara en güzel ve en temiz şeyleri verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.”[1] Bu ayet, insanların şerefli varlıklar olduğunu güzel bir şekilde ifade eder. Peygamber Efendimiz, bu gerçeği şu sözlerle dile getirir: “Mümin şerefli ve cömerttir…”[2].
Müzmal olmak ne demek?
Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında ele alınabilecek kelimeler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.
Mülhit olmak ne demek?
Özellikle İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren ilahiyat kitaplarında felsefi düşüncenin etkisi altında İslam dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirmek ve filozofları peygamberlerin üstüne koymak için kullanılır. Bu tutuma sahip kişiye Mülhid (Mülhid) denir ve bu kişilerin oluşturduğu harekete “Melâhide” denir.
Münbais olmak nedir?
1. Gönderilmiş, gönderilmiş. 2. Bir şeyden dolayı meydana gelen, ortaya çıkan, doğan, hasıl olan: Bu mutluluk, senin iyiliğinin haber verilmesinden dolayıydı (Muallim Nâci).
Müteyemmen olmak ne demek?
(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (ar. teyemmun muteyemmen “uğurlu olmak” kökünden) [Ş. Sami’ye göre muteyemmin doğru olandır.] Uğurlu, mübarek, kutlu: Köyü sevenlerin her zaman ziyaret ettiği bir yerdi. (Hüseyin C.
Mütebahhir olmak ne demek?
mütebahhir – İngilizce sözlük. Arapça bḥr kökünden gelen ve “kapsamlı bilginin sahibi, allame” anlamına gelen mutabaḥḥir متبحّر kelimesinin bir ödünçlemesidir.
Mülemma olmak ne demek?
Sözlükte “renkli, renkli” anlamına gelen “mulemma” kelimesi, esas olarak Fars ve Türk edebiyatında Türkçe, Arapça ve Farsça dillerinde mısra ve mısralardan oluşan şiirleri ifade etmek için kullanılır. Bu tür şiirlerin yazılmasına Telmi denir.
Gedik ne anlama gelir?
Dağlarda ulaşımı hızlandırmak ve kolaylaştırmak için açılan geçitlere Gedik denir. Mecazi anlamda ihlal, ciddi bir hata veya düzeltilmesi çok zor bir kusur anlamına gelir.
Mülâki olmak ne demek?
15. yüzyıldan beri kullanılan mülaki kelimesi, interview fiilinden türemiştir. “Interview” hem “karşılaşma” hem de “buluşma” anlamına gelirken, “mülaki” kelimesi bir araya gelmek, buluşmak ve birlikte zaman geçirmek anlamına gelir. Kelimenin fiil hali “to be mulaki”dir.
Müteyemmen olmak ne demek?
(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (ar. teyemmun muteyemmen “uğurlu olmak” kökünden) [Ş. Sami’ye göre muteyemmin doğru olandır.] Uğurlu, mübarek, kutlu: Köyü sevenlerin her zaman ziyaret ettiği bir yerdi. (Hüseyin C.
Tavsiyeli Bağlantılar: Neler Intihaldir