Virgül nerelere konmaz?
– Cümle sonlarında virgül kullanılmaz. – Soru cümleleriyle biten cümlelerde virgül kullanılmaz. – Önemli yerleri belirtmek için virgül kullanılmaz. – Cümle başlarında virgül kullanılmaz.
Sıfatların arasına virgül konur mu?
Örneklerden de anlaşılacağı üzere, zincirleme sıfat öbeği her iki dilde de sözdizimsel olarak aynıdır ve bir ismin önüne birden fazla sıfat geldiğinde, her iki dilde de sıfatlar arasına virgül konur.
İkilemeler arasına virgül konur mu?
DİKKAT: İkilemeler arasında virgül olmamalıdır.
Ne ne bağlacı arasına virgül konur mu?
Tekrarlanan bağlaçlardan önce ve sonra virgül kullanılmaz (both…and, either…or, neither…nor). Cümleyi güçlendirmeye ve bağlamaya yarayan da/de bağlacından sonra virgül kullanılmaz. Koşul eki (-sa/-se) sonrasında virgül kullanılmaz.
Tamlama arasına virgül konur mu?
7. Bir cümlede tekrarlanan bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmasına izin verilmez. ÖRNEK: Ya bu deveye bakarsın ya da bu ülkeyi terk edersin. Ne aradı ne de sordu. 8. Cümleler arasına noktalama işareti eklenmez.
Virgül nerelerde kullanılır 5 örnek?
Kullanım yerleri: Benzer sözcükler veya sözcük grupları arasında kullanılır. … Cümle dizilerini ayırmak için kullanılır. … 3.Selamlama ve hitap sözcüklerinden sonra kullanılır. … Yazışmalarda, başvurunun yapıldığı makamın adından sonra kullanılır. … Ara cümlelerin ve ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.
Zarfların arasına virgül gelir mi?
Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Kullanıldığında belirsizlik olabilir, ancak gerundler üçüncü örnekte olduğu gibi arka arkaya sıralanırsa aralarına virgül konulabilir. Örnek 1: Yanlış: Bu işi bitirip seninle ilgileneceğim. Doğru: Bu işi bitirip seninle ilgileneceğim.
Ancak kelimesinden sonra virgül gelir mi?
Ancak kelime pekiştirme edatlarıyla kullanıldığında, bu edatlardan sonra virgül konur: “Bu bir feribot değil, bir yelkenli değil, sanki bir teknedeymişim gibi.”
Özel isimler arasına virgül konur mu?
Cümledeki ilk özel isimden sonra virgül kullanılır. Ancak cümlenin anlamsal bütünlüğünü korumak için 2. ve 3. özel isimler arasına noktalı virgül konulmalıdır.
Zar zor ikileme mi?
Bazı ikilikler şunlardır: az ya da çok, tembel, az ya da çok, ara sıra, saf, az ya da çok, borçlu, zengin, çılgın, düzenli, kararsız, iyi ya da kötü, sıkı, zor, dağınık, bucak, ormansız, sırılsıklam, bir sepet dolusu amel, yalancı, zaman kaybı, …
Güzel mi güzel ikileme mi?
İndirgemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü halinde, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, söz dizimi öğesi olarak önemli bir ikilemeye rastlamak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Ne var ne yok arasına virgül konulur mu?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
Hangi eklerden sonra virgül konmaz?
Metinde gerund eki olan bir kelimeden sonra virgül () konulmaz. Cümlede birden fazla ardışık zarf varsa virgül (,) konur.
Saygılarımla dan sonra ne konur?
Bir onur ifadesi, saygıyı ifade etmek için metnin sonundan sonra yazılan bir kelimedir. Metin bölümü ile imza bölümü de dahil olmak üzere imza bölümü arasına yazılır. Saygıyla, metin ve imza bölümleri arasında iki satır boşluk bırakılır. Sonunda bir virgül konur.
Virgül neyin sonuna konur?
Eş anlamlı sözcükleri, sözcük gruplarını ve seri cümleleri ayırmak için kullanılır. Cümledeki vurgulanan öğeden sonra veya yüklemden çıkarılan özneyi belirtmek için yerleştirilir. Ayrımların ve geçiş cümlelerinin başına ve sonuna yerleştirilir. Çağrılardan sonra yerleştirilir.
2 zarf-fiil arasına virgül gelir mi?
Türkçede Gerundlerin Noktalama İşaretleri Kullanıldığında anlam belirsizliği olabilir, ancak gerundler üçüncü örnekte olduğu gibi yan yana sıralanırsa aralarına virgül konulabilir.
Bağlaçlardan sonra virgül olur mu?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
Çünkü den önce virgül konulur mu?
İlgili cümlelerin ikincisi ilk cümlenin zıttıysa, aralarına noktalı virgül konur. “but”, “because”, “however”, “so”, “however”, “while” gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.