İlmi hilâf ne demek?
“Cedel” tekniği bazı din ilimlerine, özellikle fıkıh ve hilafet mezhepleri arasındaki ihtilafları inceleyen ilim dalı olan fıkıh konularına uyarlanmıştır.
Cedel ilmi ne demek?
Felsefe ve teolojide farklı tanımları olmakla birlikte genel olarak “bir düşüncenin çelişkilerini tartışma yoluyla ortaya koyma sanatı” olarak tanımlanmaktadır. Cedel, aynı zamanda bir tezin doğruluğunu veya yanlışlığını kanıtlamak için kullanılan tartışma kurallarını inceleyen bilim dalını ifade etmek için de kullanılır.
Ledün ilmi olmak ne demek?
Ledün ilmi, Allah’ın dilediğine bir melek veya peygamber aracılığı olmadan verdiği ve sadece bu ilme sahip olan kulun sorumlu olduğu ilimdir. Duyusal ilim, insanların duyu organlarıyla algıladıkları şeyleri kapsarken, gayb ilmi, duyu organlarının algı menzilinin ötesinde olan şeylerin bilgisidir.
Hilâf nedir anlami?
Sözlükte “karşı koymak, aykırı davranmak, muhalefet etmek, çatışmak” anlamlarına gelen hilâf kelimesi, aynı kökten türeyen ihtilâf ve muhalefet kelimeleriyle birleşerek “birinin sözünde veya davranışında başkasından farklı bir yol tutmak, farklı bir tutum sergilemek” anlamlarına gelmektedir.
Cedel nedir örnek?
Cedel entelektüel bir mücadeleyi temsil eder ve genellikle bir konuyu daha iyi anlamak veya bir sorunu çözmek için kullanılır. Örnek cümle: İki filozof arasındaki çatışma farklı etik teorilerine odaklanır.
Dinde cedel ne demek?
I. Felsefe ve teolojide farklı tanımlamaları olmakla birlikte “cedel” genel olarak bir düşünce veya görüşteki çelişkileri ortaya çıkarma ve bunları birlikte tartışma “sanatı” olarak açıklanabilir.
Cedel ne demek TDK?
1. Tartışma, münakaşa, çekişme: Benden dünyalar kadar uzaklaşmış bir hayat (Mehmet Akif’ten). 2. Mantık. Konuşma ve münazara sanatı, diyalektik, diyalektik.
En güçlü ilim nedir?
Ledun bilgisi, Allah tarafından özel olarak verilen yüce bir gücün tezahürüdür. Bu aydınlatıcı bilgi, yalnızca dindar olan ve iyi işler yapanlara layıktır. Onlar emrettiler.
Ledün ilmi câiz mi?
Bu isim, Hızır’ın ilminden bahseden ayetteki “ledün” kelimesinden esinlenerek verilmiştir. Ledün kelimesi bir zarftır ve “sayfa” anlamına gelir. Çünkü tarih ve fıkıh gibi ilimleri kitap okuyarak veya birisini dinleyerek öğrenmek mümkündür. Ledün ilmi bu şekilde öğrenilebilecek bir ilim değildir.
Havas ilmi ne demek?
HAVASSU’L-KUR’AN; (HURUFİLİK). Havas ilmi, nesnelerin gizli özelliklerini keşfetmeyi ve bu özellikleri kullanmayı amaçlayan bir bilgi dalıdır. Kişi nesnelerin gerçek özelliklerine nüfuz edebilir ve onlardan faydalanabilirse, bu dini açıdan zararlı değildir. Aksine, hatta teşvik edilir.
Ehli hilaf ne demek?
Bu, Ali’ye, çocuklarına ve destekçilerine karşı olan gruplara verilen bir isimdir. İmamiyye Şiileri, fikirleriyle mücadele edilmesi ve takiyye yapılması gereken muhaliflerine “muhaliflerin halkı” adını verirler.
Bende yalan yok hilafta yok ne demek?
Bu ifade, kişinin yanlış veya hatalı davranmadığı ve sözlerinin ve eylemlerinin doğru olduğu anlamına gelir. Kullanım örnekleri: “Yalan söylemem veya hile yapmam, sözümü tutmam.” 4 Aralık 2006
Hilafi hakikat nedir?
yanlış ifade, eylem. Konuşmacının doğru olduğunu bildiği, yalan bile olsa, bir ifade için kullanılan terim, ayrıca doğru olduğuna inanarak veya varsayarak konuşmak için kullanılan terim (bkz: kaynak).
Ehli hilâf ne demek?
Bu, Ali’ye, çocuklarına ve destekçilerine karşı olan gruplara verilen bir isimdir. İmamiyye Şiileri, fikirleriyle mücadele edilmesi ve takiyye yapılması gereken muhaliflerine “muhaliflerin halkı” adını verirler.
İlm-i hilâf-ü cedel nedir?
Hilâfiyyât tabiri bazı kitaplarda “İlm-i Hilâf-ı Cedel” (Tartışmayı Öğreten İlim) olarak geçmektedir. Bazı kitaplarda hilâfiyyât tabiri yerine “ilm-i hilâf” tabiri kullanılmaktadır. Hatta bu tabir ihtilafları konu edinen kitaplar için de kullanılmaktadır.
Hilafi hakikat nedir?
yanlış ifade, eylem. Konuşmacının doğru olduğunu bildiği, yalan bile olsa, bir ifade için kullanılan terim, ayrıca doğru olduğuna inanarak veya varsayarak konuşmak için kullanılan terim (bkz: kaynak).
Dinde ihtilâf ne demek?
“Geride kalmak ve birbirinin yerini almak” anlamına gelen half kökünden türeyen ihtilâf, “bir şeyin diğerini takip etmesi, ileri geri gitmek, farklı görüşlere sahip olmak, tartışmak, karşı çıkmak, eşit olmamak, görüş ayrılığı, anlaşmazlık” şeklinde bir isim ve fiil olarak tanımlanır. Bunlar gibi şeyleri ifade eder.