Oksijen tüpü kullanımında nelere dikkat etmeliyiz?
GenelOksijen hortumu vanaları asla yağlı ellerle açılıp kapatılmamalıdır. … Silindir vanalarında asla yağ kullanılmamalıdır. Oksijen tüplerinin yakınında sigara içilmemeli ve vana ve parçaları yetkili kişiler tarafından değiştirilmemelidir.
Oksijen tüpüne neden yağlı elle dokunulmaz?
Ayrıca, oksijen tüplerine yağlı ellerle dokunulduğunda yangın riski artabilir. Yağlar ve benzeri maddeler oksijenle birleştiğinde yanıcı hale gelebilir. Bu, oksijen tüpü bir yangın kaynağının yakınında veya yoğun dumanlı bir ortamda kullanılırsa ciddi tehlikelere yol açabilir.
Oksijen maskesi hangi durumlarda takılır?
Maskeyi hastanın yüzüne takmadan önce torba oksijenle doldurulmalıdır. Dakikada 12-15 litreye kadar oksijen (%99 konsantrasyon) verilebilir. ▪ Bu maske özellikle hipoksi veya şok hastalarında kullanılır. KOAH vakalarında (solunum durması hariç) kullanılmamalıdır.
Oksijen tüpü tehlikeli midir?
Yanmayı destekler. Normalde havayla yanmayan birçok maddeyle şiddetli bir şekilde yanar. %75’in üzerindeki konsantrasyonların sürekli solunması mide bulantısı, baş dönmesi, nefes alma zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir. Tüpler 45°C’nin altında kullanılmalı ve saklanmalıdır.
Oksijen tüpü kullanımında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Ø OKSİJEN TÜPÜNÜ ASLA DÜŞÜRMEYİN. OKSİJEN TÜPÜ GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE SABİTLENMELİDİR. Ø OKSİJEN TÜPLERİ ATEŞTEN VE ISIDAN UZAK TUTULMALIDIR. Ø GÜNLÜK KONTROLLER. OKSİJEN TÜPLERİ YETKİLİ BİR ŞİRKET TARAFINDAN HER 5 YILDA BİR HİDROSTATİK OLARAK KONTROL EDİLMELİDİR.
Oksijen tüpü ne ile temas etmemeli?
Oksijen tankı neyle temas etmemelidir? Oksijen tüpü asla açık alevlerle veya güçlü ısı kaynaklarıyla temas etmemelidir. Aksi takdirde yangın ve patlama riski vardır. Aynı zamanda yağlarla ve yağlı maddelerle temastan kaçınılmalıdır.
Oksijen tüpüne neden su konur?
Cihazdan çıkan oksijen gazı önce sudan geçerek hastaya ulaşan havayı nemlendiriyor.
Tüp patlaması nasıl olur?
Bir şişenin patlaması için şişenin içindeki basıncın çok yüksek değerlere (50 bar ve üzeri) çıkması, belirli bir süre ateş içerisinde kalması ve emniyet valfinin açılmamış olması gerekir.
Oksijen tüpü kaç derece olmalı?
Borular yaklaşık 55 °C’nin üzerindeki sıcaklıklara maruz bırakılmamalıdır.
Parmaktan oksijen ölçümü kaç olmalı?
SPO2 yüzde olarak ölçülen bir değerdir. Yetişkin bir kişi için sağlıklı değer %96 olarak kabul edilir, ancak %92’nin üzerindeki bir sonuç genellikle iyi sağlık anlamına gelir.
Hastaya fazla oksijen verilirse ne olur?
Uzun süreli veya çok yüksek oksijen seviyeleri hücre zarlarında oksidatif strese, akciğerlerde alveolar çöküşe ve retina dekolmanına neden olabilir. Oksijen toksisitesi, hastanın maruz kaldığı yüksek oksijen seviyelerini azaltarak tedavi edilir.
Oksijen tüpüne hangi su konur?
Oksijen tüplerinin kullanım talimatları Su tankı, su seviyesi çizgisini aşmayacak şekilde damıtılmış su veya kaynatılıp soğutulmuş su ile doldurulmalı ve her oksijen kullanımından sonra su boşaltılıp temizlenmelidir. Oksijen verilecek kişiye bağlanacak kanül veya maskenin ucu hortum bağlantısına bağlanmalıdır.
Oksijen zehirlenmesi nasıl olur?
Oksijen zehirlenmesi: Nadir de olsa, akciğerlere çok fazla oksijen girdiğinde zehirlenme (toksisite) meydana gelebilir. Öksürük ve nefes darlığı ile fark edilir. Nöbetler: Nadir durumlarda, hiperbarik oksijen tedavisi gören bazı kişilerde nöbetler görülebilir.
Oksijen tedavisine bağlı komplikasyonlar nelerdir?
Oksijen terapisinin birçok faydasına rağmen bazı yan etkileri de olabilir. Oksijen terapisinin olası yan etkileri şunlardır: Kuruluk, tahriş, kanama veya enfeksiyon gibi solunum sorunları. Göz içi basıncının artması veya katarakt gibi göz sorunları.
Oksijen tüpü yere düşerse ne olur?
Hortumu ayağına düşürüp ayağını veya bacağını yaralayabilir. Oksijen tüpünün koruyucu kapağı olmadığından, düşme valfin kırılmasına ve basınç tüpünün dışarı fırlamasına neden olabilir, bu da sizin veya etrafınızdakiler için ciddi bir iş kazasına yol açabilir.
Evde oksijen kaç saat kullanılır?
*Oksijen konsantratörü cihazları 24 saat çalışacak şekilde tasarlanmış olsalar da, 7-8 saatlik kullanımdan sonra cihazınızı yaklaşık yarım saat dinlendirmeniz cihazın ömrünü uzatacaktır.
Oksijen tüpü doluluğu nasıl anlaşılır?
Veya oksijen tüpü valfi ve oksijen tüpü zamanlayıcı valfi açıksa ve su tankı kısmında hava kabarcığı (kaynayan su, köpüren) yoksa oksijen tüpünüz boştur. Oksijen tüpü dolum seviyesi 140 bar ile 160 bar arasındadır.
Oksijen tüpü basınç göstergesi kaç olmalı?
Oksijen giriş ve çıkış basıncını gösteren iki ayrı basınç göstergesi olmalıdır. Gaz giriş bağlantısı R3/4 inç olmalıdır. Gaz çıkış bağlantısı R3/8 inç olmalıdır. Gaz girişi 0-230 bar, gaz çıkışı 0-10 bar olmalıdır.
Oksijen tüpü yan yatırılır mı?
Taşıma sırasında silindirler yan yatırılmamalı, tercihen bir arabada dik konumda ve bağlanarak sabitlenmelidir. Silindirleri kaldırmak için mıknatıs, halat veya zincir kullanılmamalıdır. Silindirler düşürülmemeli veya birbirleriyle çarpışmalarına izin verilmemelidir.