Balıkesir’de alevilere ne denir?
Tahtacılar, genellikle Ege ve Akdeniz’in ormanlık bölgelerinde yaşayan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve kısmen günümüzde de ağaç işçiliğiyle uğraşan Alevi Türkmenlerdir. Kızılbaş inancına sahiptirler.
Balıkesir’de Alevi var mı?
Anadolu Aleviliği. Tahtacılar, Antep, Adana’dan Akdeniz, Ege kıyıları ve Trakya’ya kadar uzanan bir alanda kerestecilik ve ormancılık yapan Türkmen Alevileridir. Bu coğrafi bölgede, Adana, Antalya, Muğla, İzmir Balıkesir, Çanakkale ve Kırklareli gibi illerde en az 4 veya 5 Alevi köyü bulunmaktadır.
Çepniler Alevi midir?
Osmanlı yönetimine kadar çoğunluğu Alevi-Bektaşi mezhebine mensup olan Karadeniz Hepnileri, sonradan büyük oranda Sünniliğe geçmiş olsalar da, Anadolu’da yaşayan diğer Hepni grupları hâlâ Alevi mezhebine mensuptur.
Balıkesir Türkali Köyü Alevi mi?
Tarih. Dağın eteğinde bir Alevi mahallesi olan Türkali’de ilk yerleşimin üzerinden 170-180 yıl geçti. Kesin kuruluş tarihi bilinmiyor. Günümüzde 928 mahallesi bulunan Balıkesir, 1845’te Balıkesir ilçesi olduğunda 47 mahalleye sahipti.
Yörük Alevi mi?
Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.
Balıkesir mezhebi nedir?
Balıkesir nüfusunun çoğunluğu Sünni, bir kısmı Alevi inancına mensuptur. Bu nedenle ilde hem cemevleri hem de camiler bulunmaktadır.
Aleviler gusül abdesti alır mı?
Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.
En çok Alevi hangi ilimizde var?
Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.
Balıkesir Bigadiç Alevi mi?
Alevi Bektaşi inancına sahiptirler. Bu köylerin kuruluş tarihleri tam olarak bilinmemekle birlikte, köylerin eski sakinlerine göre göçebe Türklerdir. Bu nedenle yerleşik yaşamın temelleri yaklaşık 200 yıldan daha eski olamaz.
Çepniler laz mıdır?
Günümüzde bu bölgenin hiçbir köyünde Lazca konuşulmasa da, bölge Çepni Türkleri tarafından meskun edilmiş ve hatta Osmanlı döneminde bölgenin adı “Çepni” olmuştur. Ancak bu bölgenin insanlarını sanki Laz etnik unsuruna aitmiş gibi göstermek tamamen yanlış bir yaklaşımdır.
Karadeniz’de Alevi var mı?
Karadeniz bölgesinde yaşayan Alevilerin büyük çoğunluğu Güvenç Abdal Ocağı’na mensuptur. Gümüşhane ili sınırları içerisinde bulunan Kürtün ilçesi Güvenç Abdal Ocağı’nın tarihi merkezidir.
Çepniler yörük mü?
Çepniler bir Oğuz kabilesidir. Tarih boyunca göçebe oldukları için aynı zamanda Yörüklerdir.
Balıkesir Alevileri nereden gelmiştir?
1305 – Sarı-Saltuk Türkmenleri (Kazdağı Türkmenleri), Alevi-Bektaşi inancına sahip, Ece Halil önderliğinde Dobruca bölgesinden Anadolu’ya dönerek Karesi topraklarına sığınmışlardır. Bugün Kaz Dağları’nda yaşayan Tahtacılar halkının kökenidirler.
Balıkesir Dereçiftlik Köyü Alevi mi?
Dereçiftlik köyü sadece “yerel” Aleviler dediğimiz Denizli Alevilerinin yaşadığı bir köy olmasıyla karakterizedir. Güzelköy ilçesi hem “yerel” Alevilerin hem de Sünnilerin bir arada yaşadığı bir kasabadır.
Hangi illerde Alevi yok?
[6] Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van ve Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmazken, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.
Alevilere başka ne denir?
Emevilerin son döneminden itibaren Hz. Ali’nin soyundan gelenler, özellikle Hasan ve Hüseyin’in soyundan gelenler için Alevi unvanı, Şerif, Seyyid, Emir gibi lakaplarla birlikte kullanılmış ve bu durum daha sonraki dönemlerde de devam etmiştir.
Türkiye’de en çok Alevi hangi ilde?
Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır. Nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleri ve Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas, Tunceli ve Tokat ve Kahramanmaraş’tır. İlçelerden gelmektedir.
Tahtacı ne demek Alevi?
Aleviler Türkmen’dir. Bazı bölgelerde Aleviler klan adları ve soyadlarıyla anılır. Tahtacılar, Toros Dağları’ndaki orman köylerinde, Ege Denizi’ndeki Kazdağı’nda ve Muğla bölgesinde yaşayan ve geçimlerini orman işçiliği yaparak sağlayan Alevi Türkmen’lerdir3.
Alevilere neden Kızılbaş denir?
Safevi ordusunun askerleri, başlarına “kırmızı beze sarılı on iki adet katlanmış balta” taktıkları için “Kızılbaş” olarak anılırdı. Bu isim, İsmail’in babası Şeyh Haydar’ın, onlara On İki İmam inancını hatırlatmak amacıyla uydurduğu bir icattı.