İçeriğe geç

Ayçiçeği Hastalığı Nedir

Ayçiçek köse hastalığı neden olur?

Adnan TÜLEK, Hakan HEKİMHAN, Kemal AKIN) Mildiyö hastalığı, zorunlu bir fungal parazit olan Plasmopara halstedii’nin neden olduğu bir hastalıktır. Mikologlar, mildiyö hastalığına neden olan P.halstedii’nin 35 cinsini ve 80 türünü sınıflandırmışlardır.

Ayçiçeği mildiyösü neden olur?

(Plasmopara helianthi) Ayçiçeklerinde mildiyöye neden olan mantar, en zor iklim koşullarında bile toprakta en az 7 yıl yaşayabilir. Hastalığın bulaşmasındaki en önemli etken bu nedenle kirli toprak ve tohumlardır.

Ayçiçeği pası nedir?

Ayçiçeği pası ayçiçeğinde en sık görülen hastalıklardan biridir. Ülkemizin Trakya bölgesinde mildiyöden sonra ayçiçeğinde en sık görülen hastalık olduğu bildirilmiştir. Duyarlı çeşitlerde erken enfeksiyonlar, başak ve tohum büyüklüğüne bağlı olarak yağ içeriğinde ve verimde azalmaya yol açar.

Ayçiçeği neden ölür?

Çok sık ekim, zayıf bitki gelişimi ve ayrıca yüksek depolama nedeniyle verim kayıplarına yol açar. Ayçiçeği ekerken, sıraların rüzgar yönüne paralel olduğundan emin olunmalıdır.

Mildiyö hastalığına ne iyi gelir?

İlaçlama, günlük ortalama sıcaklık 16 °C’ye ve en düşük sıcaklık 10 °C’ye ulaştığında başlatılmalıdır. Hastalığın her yıl görülmediği alanlarda ilaçlama yapmak için, çevrede veya tarlada ilk belirtiler görülene kadar beklenmelidir. Bayer, domates ve patateslerde tüylü küfe karşı Consento® SC 45’i önermektedir.

Cüce hastalığı neden olur?

Halk arasında cücelik olarak bilinen akondroplazi, vücutta fibroblast büyüme faktörü reseptörü adı verilen proteinin mutasyona uğraması sonucu oluşan bir kemik büyüme bozukluğudur. Akondroplazi, kol ve bacak kemiklerinde kıkırdak dokusunun gelişmemesi sonucu kişinin anormal derecede kısa boylu kalmasıyla ortaya çıkar.

Ayçiçeği neyi sevmez?

Derin ve kazık kök sistemi sayesinde kuraklığa dayanıklıdır. Her türlü toprakta yetişmesine rağmen iyi drenajlı, nötr pH’lı (6,5 – 7,5) ve yüksek su tutma özelliğine sahip toprakları tercih eder. Yeraltı suyu seviyesi yüksek, asidik toprakları sevmez. Tuza dayanıklılığı orta düzeydedir.

Ayçiçeği verimi nasıl artırılır?

Ayçiçeği bitkisinin tüm büyüme mevsimi boyunca su ihtiyacı yaklaşık 700–800 mm’dir. civarındadır. Bu nedenle yüksek ve istenilen verimi elde etmek için, yağışın az olduğu yıllarda, sulamaya uygun yerlerde sulama suyunda farklılık yapılmalıdır.

Sam vurması nedir?

Yaygın olarak yaprak yanıklığı (yaprak, düğüm, salkım, gövde çürümesi) olarak bilinen hastalık, bruson, kurt boynu, tohum çürümesi ve pas gibi isimlerle de bilinir. Bitkide belirtiler yapraklarda, yakalarda, kabuklarda, düğümlerde, başaklarda (salkımlarda), saplarda ve kabuklarda görülür.

Ayçiçeği neyi sever?

Ayçiçeği bitkisi güneş ışığını sever, bu nedenle güneşli, verimli ve iyi korunan bir yer seçin.

Ayçiçeği hangi gübreyi sever?

Ayçiçeği bitkisi toprak istekleri bakımından çok seçici olmayıp, su tutma özelliği iyi ve organik madde içeriği yüksek, tınlıdan killi tınlıya kadar olan topraklarda yetişir.

Ayçiçeğine ot ilacı ne zaman atılır?

İlaç, otlar üzerindeki damlacıklar kuruduktan sonra düşen yağmurla yıkanmaz. Uygulama süresince hava sıcaklığı 10 °C’nin üzerinde tutulursa ilacın etkinliği artar. İlaçlama, ayçiçeğinde 4-6 gerçek yaprak, yabancı otta ise 2-4 gerçek yaprak olduğunda yapılmalıdır.

Ayçiçeği neden yere bakar?

Ayçiçekleri sabahın erken saatlerinde güneşe maruz kalırlar çünkü artan sabah sıcaklığı daha fazla arıyı çeker ve bitkilerin daha verimli üremesine yardımcı olur.

Sebzede mantar hastalığı neden olur?

Ne yazık ki, bitkilerdeki mantar hastalıkları bitkilerin yapraklarını, gövdelerini veya meyvelerini etkileyen en yaygın hastalıklar arasındadır. Genellikle nemli havalarda ve bitkinin bulunduğu ortamdaki yetersiz hava sirkülasyonunda daha sık görülürler.

Ayçiçeği tabla çürüklüğü neden olur?

Ayçiçeği çiçeklenmesinden sonra sıcak ve nemli hava hakim olursa, Rhizopus baş çürüklüğü hastalığı beklenebilir. Masada kuş, dolu ve böcek hasarının neden olduğu yaralarda, mantar sporları hemen boşluklardan nüfuz eder ve enfeksiyonu tetikler.

Sebzede külleme neden olur?

Toz halinde küf, Erysiphe betae’nin neden olduğu bir mantar hastalığıdır. Toz ve biriken toz şeklinde bitki yapraklarına yayılan toz halinde küf, bitkilerin zayıflamasına, çiçek açmamasına ve meyvelerinin tatsız hale gelmesine neden olur. Hastalık ilerledikçe yaprak ve meyve dökülmesi meydana gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Esmer Escort