Bâ is ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi’ndeki باعث اولمق (bâ’is sein) kelimesinden alınmıştır.
Bevar ne demek Osmanlıca?
(ﺑﻮﺍﺭ) i. (Ar. bevār) yok olmak, ölmek, mahvolmak. “Dârü’l-bevar: cehennem.”
Bîdâr ne demek Osmanlıca?
Bidar, Arapça kökenli bir isimdir ve “kader” veya “yazgı” anlamına gelir. Bu isim genellikle kaderin ve hayatın değişmeyen yönlerini ifade etmek için kullanılır.
Bayat Osmanlıca ne demek?
“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. “Bayat” “bayat” anlamına gelir, tazeliği kaybolmuştur ve ifade edildiğinde genellikle yanlışlıkla “bayat” olarak telaffuz edilir. veya durum.
Bais ne demek?
Sözlükte “harekete geçirmek, bir grubu ona yönlendirmek ve ona göndermek, bir görev vermek” anlamlarına gelen; “uykudan uyandırmak, diriltmek” anlamına gelen ba’s kökünden türemiştir. İlahî isimlerden biri olarak genellikle “ölüleri dirilten” anlamında kullanılır ve özel sıfatlar grubuna girer.
Ya bâsıt ne demek?
“Yaymak, uzanmak, genişlemek” anlamına gelen bast kökünden sıfat olarak türemiş bir isim olup, Allah’a nispetle, “rızkı genişleten, lütuf ve keremini esirgemeyen; ruhları bedenlere yayan” anlamına gelmektedir.
Bâdiye ne demek Osmanlıca?
Genellikle çöl ve çöl yaşamını ifade eden coğrafi terim. Çöllerde ve vahalarda develeriyle göçebe olarak yaşayan Araplar için kullanılan terim.
Bister ne demek Osmanlıca?
(ﺑﺴﺘﺮ) i. (Farsça. bister) yatak, döşek: Bister-i Gül sana lâyıktır, cânâ tekye-gâh / Seng-i harâ bâlîn ve bister (Kanuni Sultan Süleyman’dan) bana yeter.
Cebeci ne demek Osmanlıca?
Cebeci Ocağı, Osmanlı Ordusu’nun Kapıkulu Ocağı’ydı ve seferler sırasında silahları tedarik etmek, korumak ve cepheye ulaştırmaktan sorumluydu. Ocak adamlarına Cebeciler denirdi. Cebeci Ocağı, Fatih Sultan Mehmet zamanında kuruldu.
Bahir ne demek Osmanlıca?
Bahir (bahr ve çoğulu buhûr), “deniz; büyük nehir ve suyun bol miktarda toplandığı yer, vb.” anlamına gelen bir Arapça kelimedir. Anlamı. Terim olarak anlamını, birçok ve farklı ölçüleri içerdiği ve temsil ettiği için kazanmış olmalı. Bu anlamda ve terminoloji olarak, Bahir için çeşitli eşanlamlılar kullanılmıştır.
Büryân ne demek Osmanlıca?
Arapçada, Kuku Kebabı’nın bir türevi olan Perive olarak da adlandırılır. Yemeğin adı, “pişirmeden önce kızartılmış” anlamına gelen Farsça “biryani” kelimesinden türemiştir.
Birr ne demek Osmanlıca?
Bu durumda Birr, türetildiği kelimenin anlamını alarak iyilik, ihsan ve iyilik yapmada genişlik anlamına gelir. Bu anlamda kelime Allah için de kullanılır.
Osmanlıca ölüm ne demek?
Mevt: Gülşen-i Şu’arâ’daki iki tezkirede geçen “mevt” kelimesi; ölüm, ahirete göç, bu dünyadan ayrılma anlamlarına gelir.
Beraat ne demek Osmanlıca?
Türk Dil Kurumu’na göre Beraat, “beraat etmek” anlamına gelir. Arapça kökenli bir kelime olan Beraat, günümüzde daha çok hukuk alanında kullanılmakta olup “beraat etmek”, (beraat etmek), beraat etmek, beraat talebinde bulunmak, beraat kararı vermek vb. anlamlara gelmektedir. Genellikle farklı şekilde ele alındığı görülmektedir.
Begayet ne demek Osmanlıca?
(ﺑﻐﺎﻳﺖ) sıf. (Farsça be-eki ve Ar. ġāyet “oğul” ile be-ġāyet) Aşırı, çok, aşırı: Günah begāyetinden (Gevheri) yüz çevirdi.
Bâ ne demek Osmanlıca?
Bâ harfi Arapçada bir edattır (harfü’l-cer, edat) ve bu durumda “bi” olarak okunarak “-e, -de, ile” vb. oluşur. Yemin ifade etme anlamı taşır (billâh بالله) ve kendisinden önce gelen isimlere zarf anlamı da verir (örneğin: bi-hakkın بحق “hak ile”, bi’l-ittifâk بالاتفاق “ittifakla”, bi-nefsihi بنفسه “kendisi”).
Osmanlıca visal ne demek?
[l thin] (ﻭﺻﺎﻝ) i. (ar. viṣāl) sevilen kişiyle yeniden bir araya gelme, kavuşma.
Abgun ne demek Osmanlıca?
(Farsça āb-gūn, āb “su” ve gūn “renk”) Suyun rengi, mavi, gök mavisi: Bir zamanlar bu charh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz vü geh ser-nigûn (Ahmedi) kimin içindi.
Osmanlıca bey ne demek?
Türkmence beg (bek), Doğu Türkçesinde big, Kazakçada bî veya bîy anlamlarına gelen bu eski Türkçe unvan, Osmanlıcada bey şeklini almıştır.