İçeriğe geç

Kredi Kartı Komisyon Ücreti Yasal Mı

Kredi kartına komisyon yasak mı?

Üye şirketler, kart sahibinden kartın kullanımı için komisyon veya benzeri bir şekilde ek ödeme talep edemezler. Bu hükme uyulmaması halinde, üye işyeri sözleşmesini imzalayan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme imzalanamaz.

Kredi kartından komisyon alan nereye şikayet edilir?

Bankacılık hizmetlerine ilişkin faiz, ücret, masraf ve komisyonları belirleme yetkisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) aittir. Bu bağlamda, ürün ve hizmetlerden aldığınız faiz, ücret, masraf ve komisyonlarla ilgili şikayetinizi aşağıdaki bağlantı üzerinden TCMB’ye iletebilirsiniz.

Kredi kartı ücreti alınması yasal mı?

T.C.M.B. Şirketin Finansal Müşterilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği uyarınca Şirket, kredi kartı ile yıllık üyelik ücreti tahsil edebilir, imzalamış olduğunuz kredi kartı sözleşmesinde yıllık üyelik ücreti belirtilmiş olması halinde üyelik ücreti tahsil edilebilir.

Kredi kartı komisyon bedeli nedir?

Kredi kartı komisyonu, kredi kartı işlemlerinde tahsil edilen bir ücret veya komisyondur. Bu ücret, kredi kartı sahibinin veya tüccarın bir işlemde ödediği ek bir maliyettir. Kredi kartı komisyonu, işlem türüne ve işlemi gerçekleştiren tarafın politikalarına bağlı olarak değişebilir.

Komisyonlu kredi suç mu?

Kredi kartıyla yapılan alışverişler işletmeler için masraflı olabilir. POS cihazının kullanımı veya bankanın iş yerinden aldığı komisyon bazı iş yerlerinde tüketiciye yansıtılabilir. Tüketici Koruma Derneği’ne göre tüketicilerden böyle bir ücret talep etmek yasadışıdır.

POS cihazı komisyon yasal mı?

Yukarıda belirtilen kanun maddelerinde açıkça belirtildiği üzere, üye şirketlerin kredi kartı satışlarından komisyon adı altında tüketicilerden ilave ücret talep etmesi hukuka aykırı olduğu gibi, aynı zamanda bir suçtur.

Sigara kredi kartı komisyonu yasal mı nereye şikâyet edilir?

Tüketiciler, kredi kartıyla sigara satışında komisyon alınması halinde Tüketici Uyuşmazlıkları Çözüm Kuruluna veya İl Ticaret Müdürlüğüne başvurabilirler.

Sigaraya kart komisyonu yasal mı?

Peki, kartla sigara aldığınızda marketin sizden 1 TL bile olsa ek ücret talep etmesi yasal mıdır? Elbette hayır. 5464 Sayılı Banka Kartı ve Kredi Kartı Kanunu’nun 17. maddesine göre hiçbir üye şirket böyle bir talepte bulunamaz.

BDDK’ye şikâyet nasıl yapılır?

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki bilgi ve belge taleplerinin www..tr adresindeki “İletişim” bağlantısında yer alan ilgili formların doldurulması suretiyle yapılması gerekmektedir. Bu taleplerin bu sistem üzerinden değerlendirilmesi mümkün değildir.

Kredi kartı aidatına nasıl itiraz edilir?

İlk adımda tüketici, ilgili bankaya resmi bir başvuruda bulunarak kredi kartı ücretlerinin iadesini talep edebilir. Bu başvuruda ücret indirimine itiraz edildiği ve iade talep edildiği açıkça belirtilmelidir. Başvuru, ilgili bankanın merkez ofisine taahhütlü posta yoluyla gönderilmelidir.

Kredi kartı aidatını nasıl geri alabilirim?

İkamet ettiğiniz yerdeki Tüketici Uyuşmazlıkları Çözüm Komisyonuna başvurarak, sizden haksız yere kesilen ücretlerin banka tarafından iade edilmediğini ve bu ücretlerin banka tarafından tahsil edilerek tarafınıza iade edilmesini talep edebilirsiniz.

Kart aidatı ödemek zorunlu mu?

Kredi kartı ücretleri çıkarılan yönetmelik ve tebliğlerle yasal olarak güvence altına alındığından, kart sahipleri bu ücretleri ödemekle yükümlüdür.

Kredi kartına komisyon alınması yasal mı?

Zaman zaman haberlerde yer alan, günlük hayatta alışveriş yaparken, markete giderken, internet sitesi aidatı öderken karşılaşılan[1] banka/kredi kartı ödemelerinde komisyon alınması veya talep edilmesi yasal değildir.

Pos cihazı komisyonu yüzde kaç?

Yurt içi tek çekim işlemlerde, ertesi gün ödeme için %2,10 oranındaki POS komisyon oranı yalnızca Anında POS uygulaması üzerinden açılan üye iş yerlerinde geçerlidir.

Pos cihazından alınan komisyon caiz mi?

Bankalar, ihraç ettikleri kredi kartlarıyla tüketicilere bir hizmet sunmaktadır. Kredi kartıyla alışveriş yapıldığında bankanın, sözleşmeye uygun olarak sağlanan hizmet karşılığında, sözleşmede belirtilen süre ve tutarda girişimciden komisyon almasına izin verilmektedir.

Kredi kartına fiyat farkı yasal mı?

Banka Kartları Kanunu’na göre kredi kartı ile nakit arasında farklı fiyat uygulaması suç olup, bu uygulamayı ağırlıklı olarak oteller ve kuyumcular gerçekleştiriyor.

Kredi kartı komisyonu haram mıdır?

Bir sipariş, hizmet veya ürün karşılığında alınan bedel Helal’dir. Bankalar, verdikleri kredi kartlarıyla bir hizmet sunarlar.

Komisyon ücreti müşteriden alınır mı?

Öte yandan; BSMV’ye tabi olan ve şirketiniz tarafından ödenen komisyonlar, katkılar, masraflar vb. giderler müşterilerinizden talep edilirse, müşterilerinizden talep ettiğiniz komisyon tutarı KDV Kanunu’nun 24/b maddesi uyarınca vergi matrahına dahil edilir.

POS cihazından alınan komisyon caiz mi?

Bankalar, ihraç ettikleri kredi kartlarıyla tüketicilere bir hizmet sunmaktadır. Kredi kartıyla alışveriş yapıldığında bankanın, sözleşmeye uygun olarak sağlanan hizmet karşılığında, sözleşmede belirtilen süre ve tutarda girişimciden komisyon almasına izin verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir