İçeriğe geç

Hazinedar Ağa Nedir

Hazinedarbaşı nedir?

Osmanlı Sarayı’nın Enderun bölgesinde görev yapanlara hazinedar denirdi. Enderun’da görev yapan hazinedarların başındaki kişiye Hazinedarbaşı denirdi. Fatih Kanunu’na göre, iç yönetime sahip olan ağalardan biriydi.

Hazinedar Ağa ne iş yapar?

Kara ağalar arasında haremin masraflarını üstlenen kişiye “Hazinedar Ağa”; padişahı giydirmek, yatırmak, yemeğinin hazırlanmasını denetlemek, odasının kapısında nöbet tutmak gibi özel görevleri yapan cariyelere ise “hazinedarbaşı” denilirdi.

Hazinedar usta ne anlama gelir?

Bunların arasında en etkili olanı baş hazinedardır. Sultan tarafından seçilir ve haremde yaşayan kalfalar, cariyeler ve diğer beyler üzerinde hüküm sürerdi. Ayrıca tüm hazinelerin anahtarlarını taşır ve yürüyüşler ve törenler düzenlerdi.

Harem ağasına ne denir?

Harem ağası veya kız ağa olarak adlandırılan bu görevliler, Osmanlı İmparatorluğu’nda Çelebi Mehmed döneminden itibaren görülmektedir.

Harem ağaları neden siyahi?

Özellikle Murad döneminde Osmanlı hareminde beyaz ağaların yerini siyah ağalar almaya başladı.

Çuhadar Ağa ne iş yapar?

Çuhadar Ağa, padişahın arkasında at sırtında gezer ve padişahın yağmurluğunu taşırdı. Görevleri arasında hükümdarın kaftan ve kürkleriyle ilgilenmek de vardı.

İlk haremi kim kurdu?

Harem (Osmanlıca: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumlaşan ve Osmanlı padişahının annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve hizmetkarlarının yaşadığı saray alanı.

Osmanlıda cariyeler ne yapardı?

Bunlar genellikle özel çobanlardı; ev işleri, tarla işleri ve bahçecilikle uğraşırlardı. Köle olan cariyelere gelince; villalarda, konaklarda ve zengin ailelerin evlerinde hizmetçi olarak çalışırlar ve temizlik, yemek pişirme gibi ev işleri yaparlardı.

Padişahın karısına ne denir?

Kadınefendi (Osmanlıca: قادین), 17. yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğu Sultanının dört eşine verilen unvandı. Bu unvan 17. yüzyılın sonunda resmi olarak kullanılmaya başlandı ve 19. ve 20. yüzyıllara kadar kullanılmaya devam etti.

Hadım olmak caiz mi?

İslam alimleri, elde ettikleri deliller ışığında, “bir insanı, ister özgür ister köle, ister Müslüman ister gayrimüslim, ister kendi rızasıyla ister zorla hadım etmenin haram olduğu” sonucuna vardılar ve bu konuda fikir birliği ettiler. Anahtar kelimeler: İslam, Kuran, Sünnet, kölelik, hadım etme, haram.

Haremdeki erkekler neden hadım edilir?

Fiziksel erişimin hükümdara büyük bir etki sağlayabileceği kraliyet sarayında hizmetçilerin daha az tehdit oluşturmasını sağlamak için, hizmetçileri, hadımları veya köleleri sık sık hadım ederlerdi.

Hadım edilmiş erkeğe ne denir?

Hadım terimi genellikle genç yaşta hadım edilmiş bir adamı ifade eder. Bazı eski metinlerde, “hadım” hadım edilmemiş ancak iktidarsız, bekar veya başka bir şekilde evlenmek ve çocuk sahibi olmak istemeyen bir adamı ifade edebilir.

Osmanlıda kuyumculara ne denirdi?

Sözlükte, “altını gümüşle satmak” anlamına gelen “sarraf” kökünden türetilen sarrâf, bu işi yapan kişiyi ifade eder. Sarraf için Sayraf, Sayrafî ve Nakkad gibi kelimeler de kullanılır.

Osmanlı Devleti’nde hazineyi koruyan görevli kimdir?

Başdefterdar, 14. ve 19. yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun en yüksek mali görevlisiydi. Fatih Kanunu’na göre, Baş Defterdar, Sultan’ın mal varlığının temsilcisiydi ve Sadrazam onun bakanıydı. Hazinenin açılışı ve kapanışı Baş Defterdar’ın huzurunda gerçekleşirdi. “Başdefterdar”, İmparatorluk Konseyi’nin bir üyesiydi.

Osmanlının 4 mührü nedir?

Mühürler; imparatorluk mühürleri, kişisel mühürler, vakıf mühürleri ve resmi mühürler gibi, kullanım amacına ve kullanan kişiye göre sınıflandırılırlar. Mühürler ayrıca yapıldıkları malzemeye ve sanatsal değerlerine göre de farklılık gösterir. Örneğin, padişahların biri zümrütten, üçü altından olmak üzere dört mührü olurdu.

Hazine diğer adı nedir?

Bu biçimde hazine sözcüğü “maliye” veya “vergi dairesi” anlamına gelmektedir. Örneğin Halep’te vergi sistemi Halep Hazinesi’ndeki defterlere göre belirleniyordu ve bu yere vergi dairesi deniliyordu (Barkan, Laws, s. 142, 209).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir